MONOGRÁFIA

poza_principala_cetatea_siria


ZARÁNDI HEGYSÉG

Más néven a "Zarándok hegysége" ,a  Zarándi hegység   az  Erdélyi-középhegység (Nyugat-hegység) csoportbhoz tartozik  és nyúlik északra a Maros-völgyetől , szinte teljes egészében Arad  megyében.

 A Zarándi  hegység  nem túl magas , a tengerszint feletti magasság  600m alatti, a legmagasabb csúcs pedig a  Dócsa, 836m magasságban. Távolságból nézve ,a  Zarándi hegység  sokkal magasabbnak  tűnik, mert a szintkülönbség az  Aradi Alföldhoz  képes  ,300 - 350m. Általában  lomberdők  borítottják , bükk, gyertyán, tölgy, nyír, juhar, mogyoró, kőris, stb, amelyek otthont addnak   gazdag növény- és állatvilágnak.

               Az éghajlat kedvező a különböző turisztikai tevékenységnek egész évben, köszönhetően a a  nyugati nedves és hideg  légtömeg hatásoknak és a déli trópusi eredetű meleg levegőnek.

                A potenciális antrópikus turizmus a történelmi látnivalókbol áll össze , mint a várak (Világosi vár Solymosvár , Dezna), több mint 20 kastely  (Világos , Mácsa, Konop, Soborsin), kolostorok (Feredeu, Izbuc , Crisan-Vaca, Schitul Rosia), történelmi és építészeti emlékek (Hodos-Bodrog, Radna), templomok és az etnográfiai központok (kerámia gyártási  központok Barsa, Târnăviţa; népviselet  Sikula, Barsa, Buttyin, hagyományos népi szokások). Gyakorolt a gyogy-fürdö turizmus, kulturális turizmus, falusi turizmus, aktív sportturizmus, barlangászat, vadászat és halászat turizmus, üzleti turizmus, hétvégi turizmus és a tranzit turizmus.

 

VILÁGOS (ȘIRIA)

 

ELHELYEZKEDÉS

Világos  ("Világosult vár")  egy község az Arad  megyében,  a Galsa, Mâsca és Világos falukbol  áll őssze  és a Zarándi-hegység nyugati határán fekszik.

ROMÁNIAI  KULTURÁLIS FALU 

Ez az egyik a 22 falubol  az egész országban, amelynek sikerült megszereznie a "  2016 Romániai Kulturális Falu " címet.

A három várral  és a három kis középkori kastéllyal, a kis község rekordot döntött.  Itt születtek írók, festők, zeneszerzők és forradalmárok és itt mentek vegbe  heves harcok.

TURISZTIKAI LÁTVÁNYOSSÁGOK

Világosi vár ( Siria) a falu történelemi  része,  egy hatalmas kő erőd a Vár Dombján (496m) , ami  most romokban van.   Világos (Siria) falut először említik  írásokban 1169-ben ,és a várat bár már XIII –ik  században létezett , első írásos emlitése csak  1318 –ből maradt fenn. Stratégiai szerepe volt a várnak, védelmi és gazdasági,  a 110 hozzárendelt falvakkal. Különösen fontos szerepe a vár  élettartamában,  volt a  román hercegeknek és fejedelmeknek. Egy 1440 –es dokumentum például egy bizonyos Világosi István (Ștefan din Șiria)  fejedelemről beszél. Hunyadi Mátyás birtokában volt  a XV század elején a második felében,  amikor a vár török kezekbe került , egészen a  XVI századig. A törökök uralkodása alatt, a falakat megerősítették fokozva a vár biztonságát  az ellenséges támadások ellen. A város romai  stílusú, egy hatalmas dungeonal , 2-3 emeletes lakhatő részel , és mellvédrekkel  a tetején. Az 1784-es parasztfelkeléskor a Habsburg hatalom lerombolta a várat , hogy az ne kerüljon a felkelők kezébe.

Bohus Kastely

A kastély a XIX-ik század első felében  épült klasszicista stílusban,  . A várdomb lábánál elhelyezkedő kastélynak 30 szobája és egy dór oszlopokkal díszített bejárata van. 1960 őta a Bohus kastély ad otthont a Világoson született jeles román író Ioan Slavici múzeumának, és Emil Monția zeneszerző kialitásának is. Itt  látható Görgei íróasztala is amin  a magyar forradalmárok írták alá a feltétel nélkűli megadásról szóló eggyezményt 1849. augusztus 13-án. Minden évben sok látogató jön ide külföldről, hogy megnézék , hogy pontosan hol  let írva  egy fejezet  Magyarórszág  történelemből.

A feredői ( Mănăstirea Feredeu) ortodox remetekolostor 427 méteres tengerszint feletti magasságban található  egy dombon és körülveszi egy sűrű erdő. Egy csodatévő erejűnek vélt forrás mellett épült, a templom közelében, amely adta a nevét a kolostornak, utalva ara , hogy létezik egy híres fűrdő a Zarándi  hegységtől az  Aradi  borvidékig. Az első említése a feredői remetekolostornak  tobb mind  215 ével ezelőtről származik amikor   a közelben, ahol a monostor épült, egy remetelak  létezik és egy kápolna a közelében egy csodatévő víz forrással .

Egyéb látnivalók a Mihály és Gabriel Szent Arkangyalok templom  Világoson, 1700-1750 évekből  származó építészeti műemlék, a  Galsai Nagyboldogasszony templom, egy 1746-ból származó építészeti műemlék, Mâscai Nagyboldogasszony templom, egy építészeti műemlék ami 1703 –ban épült  és  a Galsai Kastely amely  a XVIII században épült, barokk,  stilusban és neoklasszikus elemekkel.

HELYI SAJÁTOSÁG
A hely  különlegessége abban rejlik, hogy  nagy felületen szőlőűltetvénnyek vannak és integrálja Világos községet  a Podgoria   szőlős területén , amely szorosan követi a nyugati lejtőkkonfigurációt a Zarándi hegységnek.

SZEMÉLYSÉGEK

  • Antónia Szögyény-Bohuș (1803 - 1890) báróné, több jótékonysági szervezetek  a

vezetője 

  • Ioan Slavici (1848 - 1925) író, újságíró, Világoson született
  • Ioan Russu-Șirianu (1864 - 1909),újságíró, író, politikus, „Tribuna”újság igazgatója,tagja a magyar országgyűlés, született Világoson
  • Emil Monția, (1882 - 1965), zeneszerző, folklór gyűjtö és román ügyvéd
  • Coriolan Petranu(1893 - 1945), első román művészeti  történész erdélyiből Világosi  születésű.
Romania